Welke hypotheek past bij mij?


Een hypotheek is een lening die je af kunt sluiten om een huis aan te schaffen. Het wordt dan ook wel een hypothecaire lening genoemd. Het gekochte huis is dan onderpand voor de afgesloten lening. En hoe u deze af moet lossen is geheel afhankelijk van de hypotheekvorm. Naast de standaard hypotheek zijn er nog meerdere soorten.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek lost u iedere maand een vast bedrag af. Dit bedrag is opgedeeld in een deel aflossing en een deel rente. Door het aflossen wordt de hypothecaire lening kleiner, waardoor het deel van de rente ook steeds minder gaat worden. Wel neemt het aflossingsdeel dan steeds toe.

De lineaire hypotheek
Als u een lineaire hypotheek heeft afgesloten lost u  iedere maand een vast bedrag af, tezamen met de rente over het bedrag dat u verschuldigd bent. Feitelijk wordt uw schuld dan iedere maand minder en daardoor gaat de rente ook weer omlaag. Helaas, het belastingvoordeel wordt ook minder. Dat komt omdat het voordeel afhankelijk is van de rente die u over de lineaire hypotheek betaalt.

Een aflossingsvrije hypotheek
De naam op zich zegt het feitelijk al. Bij een aflossingsvrije hypotheek hoeft u niets af te lossen. Het enige wat u iedere maand betaalt is de rente over het bedrag dat u geleend heeft. Sinds 1 augustus 2011 is er wel iets bij de hypotheken aangepast. Vanaf eerder genoemde datum mogen zij niet meer dan 50% aflossingsvrij zijn. De overheid wil u als consument op deze wijze tegen te hoge schulden in bescherming nemen. De nieuw vastgestelde regels zijn alleen geldig voor nieuwe afgesloten hypotheken.

Krediethypotheek
Deze hypotheek is flexibel van vorm. Net als bij een normale bankrekening is het mogelijk om hierbij geld te storten, maar ook om geld op te nemen. Maandelijks betaalt u rente over het bedrag dat u opgenomen heeft. Overigens hangt de hoeveelheid die u mag opnemen af van de waarde van uw huis. Bij deze hypotheekvorm vervalt uw recht op hypotheekaftrek, iets waar u zeker rekening mee dient te houden.

Beleggingshypotheek
Hierbij lost u de hypotheek pas geheel aan het einde van de looptijd af. Hiervoor zal u maandelijks geld opzij leggen via een beleggingsverzekering of anders via een beleggingsrekening. U betaalt hier een maandelijks terugkerende premie voor en met een gedeelte van deze premie betaalt u ook nog eens de hypotheekkosten en de overlijdensrisicoverzekering. Ook bouwt u met een ander gedeelte van het geld uw beleggingstegoed op. Sinds 2013 heeft u voor deze vorm van hypotheek geen recht meer op hypotheekaftrek, dus denkt u hier goed aan, mocht u deze af willen sluiten.

Traditionele levenhypotheek
Deze bestaat uit de lening voor de aankoop van een huis uit een levensverzekering. Maandelijks betaalt u dan rente over het gehele bedrag dat u geleend heeft. Tijdens de looptijd lost u overigens geen schulden af en gelijk betaalt u ook iedere maand het premiebedrag van de afgesloten levensverzekering. Daarmee lost u uiteindelijk de lening aan het einde van de looptijd af. Ook bij deze hypotheekvorm kunt u sinds 2013 geen aanspraak op hypotheekrenteaftrek maken.

Spaarhypotheek
U betaalt bij een spaarhypotheek maandelijks alleen de rente over het door u geleende geld. Dit houdt in dat u niets aflost. Aan het eind van de vastgestelde looptijdzult u het geleende bedrag in één keer terugbetalen. Om er zeker van te zijn dat u tegen die tijd het geld ook daadwerkelijk heeft, sluit u een spaarverzekering af. Hiermee spaart u het te betalen bedrag bij elkaar. Ook bij deze hypotheek kunt u sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek aanvragen.

Spaarbeleggingshypotheek
Deze noemt men ook wel een hybride hypotheek, omdat het een combinatie is tussen een spaar- en een beleggingshypotheek. Hiermee spaart of belegt u om het geleende bedrag bij elkaar te kunnen sparen. U kunt ondertussen tussen sparen en beleggen wisselen. Is de rente laag? Ga dan voor het beleggen en als het beleggingsklimaat niet optimaal is, kunt u voor sparen kiezen. Helaas is er ook geen hypotheekrenteaftrek op deze hypotheek mogelijk.

ABNA

Bij ABNA Kun je alles lezen en leren over o.a. lenen, wonen, sparen, verzekeren, beleggen, overlijden, erven en pensioen! Heb je zelf een vraag stuur je vraag in en wij gaan gaan kijken of wij er een stukje over kunnen schrijven!

Recente artikelen